Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   DESPRE “ȚESĂTURA LIMBII”. METAFORE PRIN CARE SE PROMOVEAZĂ DE-SCRIPTIVISMUL/PRESCRIPTIVISMUL ÎN CÂTEVA DICȚIONARE ENGLEZEȘTI ȘI ROMÂNEȘTI / ON “THE FABRICK OF THE TONGUE”. LANGUAGE METAPHORS USED TO ADVOCATE DESCRIPTIVISM/PRESCRIPTIVISM IN ENGLISH AND ROMANIAN DICTIONARIES.

Autori:  MARIA ȘTEFĂNESCU, MIRCEA MINICĂ.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2023.1.10

Article history: Received 28 October 2022; Revised 6 February 2023; Accepted 15 February 2023; Available online 27 March 2023; Available print 31 March 2023
pp. 181-194

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Despre “țesătura limbii”. Metafore prin care se promovează de-scriptivismul/prescriptivismul în câteva dicționare englezești și românești. Relația dintre limbă și identitatea națională a făcut obiectul a numeroase cercetări. Subiectul este unul vast și complex, însă în contribuția de față ne propunem să acordăm atenție în special modului în care legătura care a fost stabilită între „limba maternă” și „pământul strămoșesc” a avut drept consecință (și) instituirea unor politici lingvistice menite să o protejeze pe prima (și, prin implicație, pe cel de al doilea) de orice influență considerată dăunătoare. Mai precis, ne propunem să trecem în revistă câteva dicționare elaborate în Marea Britanie și în România între mijlocul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XX-lea pentru a compara maniera în care lucrările respective se poziționează în chestiunea descriptivismului /prescriptivismului în lexicografie. Câteva date privind contextul istoric și cultural vor fi necesare, însă cea mai mare parte a articolului de față va fi dedicată inventarierii și analizei metaforelor de care s au servit lexicografii, dar și alți specialiști care au avut un cuvânt important de spus în alcătuirea lexicoanelor, pentru a și susține argumentele în favoarea sau împotriva descriptivismului / prescriptivismului.

Cuvinte-cheie: metaforă despre limbă, lexicografie, dicționar, descriptivism, prescriptivism, purism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă