Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2023  
         
  Articol:   INSTRUMENTARUL LEGITIMATOR AL IMNURILOR COMUNISTE ROMÂNEȘTI. IDEOLOGIE ȘI IMAGINAR LINGVISTIC / THE LEGITIMIZING TOOLKIT OF THE ROMANIAN COMMUNIST ANTHEMS. IDEOLOGY AND LINGUISTIC IMAGINARY.

Autori:  ANCA URSA.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbphilo.2023.1.09

Article history: Received 5 December 2022; Revised 10 February 2023; Accepted 24 February 2023; Available online 27 March 2023; Available print 31 March 2023
pp. 163-180

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: Instrumentarul legitimator al imnurilor comuniste românești. Ideologie și imaginar lingvistic. Imnurile se asociază cu națiunea și fac parte din instrumentarul ei legitimator. Interpretarea completă a acestor creații trece, de obicei, prin analiza imaginarului lingvistic, respectiv a mitemelor epocii, a reprezentărilor inconștiente ale comunității, identificabile în versurile patriotice ritmate. Miturile naționale, reciclate în cântecele patriotice pe care le-au creat românii începând cu secolul al XIX-lea, au fost colorate diferit, în funcție de ideologia epocii. În perioada 1948-1989, în cele trei imnuri naționale, poate fi „citită” însă o dublă orientare: insinuarea firească a proiecțiilor inconștiente ale comunității, pe de o parte, și evidența încărcăturii ideologice, menite să schimbe reprezentările românilor despre realitatea națională, pe de altă parte. Așadar, imnurile Zdrobite cătușe, Te slăvim, Românie și Trei culori marchează etape diferite ale discursului comunist, chiar dacă aparent reiau aceleași motive specifice imaginarului vremii: patria, drapelul, proletariatul, trecutul victorios, viitorul luminos și dușmanii „zdrobiți”. Explorarea imaginarului lingvistic pune în evidență modificările încărcăturii semantice și simbolice, de la un imn la altul.

Cuvinte-cheie: imaginar național, legitimare identitară, miteme, imnuri, patrie, ritual, comunism, limbă de lemn
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă