Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2018  
         
  Articol:   CÂND REALUL SE TRANSFORMĂ ÎN FICȚIUNE. CAZUL ROMANULUI LA BIEN-AIMÉE DE KANDAHAR [IUBITA DIN KANDAHAR] DE FELICIA MIHALI / QUAND LE RÉEL SE TRANSFORME EN FICTION. LE CAS DE LA BIEN-AIMÉE DE KANDAHAR DE FELICIA MIHALI.

Autori:  ILEANA NELI EIBEN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbphilo.2018.1.04

Published Online: 2017-03-05
Published Print: 2017-03-30
pp. 47-61

FULL PDF


REZUMAT:
Când realul se transformă în ficțiune. Cazul romanului La bien-aimée de Kandahar [Iubita din Kandahar] de Felicia Mihali. Pentru a-și scrie operele scriitorii se inspiră deseori din realitate. Romanul Feliciei Mihali, La bien-aimée de Kandahar [Iubita din Kandahar], pare să fie inspirat dintr-un fapt real, o poveste între doi tineri din Canada: Kinga Ilyes, de origine română, și Christos Karigiannis, un soldat canadian de origine greacă. Autoarea a împrumutat această istorisire din paginile revistei Maclean’s și a transformat-o într-o operă literară în sine. În acest articol, ne propunem să măsurăm gradul de ficționalitate al romanului analizat. În acest sens, ne vom îndrepta mai întâi atenția asupra paratextului și vom căuta indicii ale referențialității, urmând ca mai apoi să descoperim la nivelul textului împrumuturile din lumea reală pe care le-a făcut scriitoarea și modul în care acestea au fost transpuse în ficțiune.

Cuvinte-cheie: (non)ficțiune, împrumuturi din lumea reală, referențialitate, ficționalizare, istori(e)sire.

BIBLIOGRAPHIE :
Andrei, Carmen, « Simplement aimer, dit-elle. Images de la femme dans les autofictions de Felicia Mihali », Revue Roumaine d’Études Francophones, « Auteurs roumains francophones. L’Extrême contemporain », n° 8/2016, Iasi, Éditions Junimea, 2017.
Arendt, Hannah, « Le concept d’histoire » in La crise de la culture, Paris, Éditions Gallimard, Coll. « Folio essais », 1972.
Bethune, Brian, « Art imitates life as Maclean’s inspires The Darling of Kandahar » in Maclean’s, article disponible à l’adresse : http://www.macleans.ca/news/canada/art-imitates-life-as-macleans-inspires-the-darling-of-kandahar/
Constantinovi, Simona, Sertarele cu ficțiune, manual de scriere creativă, Timișoara, Editura Bastion, 2008.
Genette, Gérard, Fiction et diction, précédé d’Introduction à l’architexte [1991], 3e éd., Paris, Éditions du Seuil, coll. « Points-Essais », 2004.
Genette, Gérard, Seuils, Paris, Éditions du Seuil, coll. « Poétique », 1987.
Mihali, Felicia, discours lors du festival « The Annual Linda Leith Publishing Launch at Blue Metropolis », 2017, discours disponible à l’adresse : https://www.facebook.com/felicia.mihali?fref=ts
Mihali, Felicia, La reine et le soldat, Montréal, XYZ Éditeur, 2005.
Mihali, Felicia, Dina, Montréal, XYZ Éditeur, 2008.
Mihali, Felicia, La bien-aimée de Kandahar, Montréal, Linda Leith Publishing, 2016.
Montalbetti, Christine, « Fiction, réel, référence » in Littérature, n° 123, 2001.
Le nouveau Petit Robert de la langue française informatisé, 2009.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă