Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2016  
         
  Articol:   BURGHEZUL ÎNTRE FAPT ȘI FANTEZIE: CALCULUL UTILITARIAN ȘI PERICOLELE SALE ÎN TIMPURI GRELE / THE BOURGEOIS BETWEEN FACT AND FANCY: UTILITARIAN CALCULUS AND ITS PITFALLS IN HARD TIMES.

Autori:  OCTAVIAN MORE.
 
       
         
  Rezumat:  Burghezul între fapt și fantezie: calculul utilitarian și pericolele sale în Timpuri grele. Pornind de la observațiile formulate de Franco Moretti cu privire la “seriozitatea” “căii de mijloc”, studiul de față își propune să examineze o serie de aspecte importante legate de etica burgheză, așa cum sunt ele ilustrate în romanul lui Charles Dickens, Timpuri grele. Argumentația e construită în jurul centralității “inovației” și se focalizează pe limitele și excesele utilitarianismului, precum și asupra dihotomiei fapt – fantezie și a modalității prin care virtutea burgheză este recuperată prin descoperirea sinelui.

Cuvinte cheie: burghez, fapt, fantezie, etică, virtuți, Dickens, Timpuri grele
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă