Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   O NOUĂ PRIVIRE ASUPRA UNEI DEZBATERI CARE A MARCAT LINGVISTICA ÎN FRANŢA LA MIJLOCUL SECOLULUI AL-XX-LEA (LE FRANÇAIS MODERNE, 1950-1960) / NOUVEAU REGARD SUR UN DÉBAT QUI A MARQUÉ LA LINGUISTIQUE EN FRANCE AU MILIEU DU XXE SIÈCLE (LE FRANÇAIS MODERNE, 1950-1960).

Autori:  LOUIS BEGIONI, ALVARO ROCCHETTI.
 
       
         
  Rezumat:  O nouă privire asupra unei dezbateri care a marcat lingvistica în Franţa la mijlocul secolului al-XX-lea (Le français moderne, 1950-1960). Articolul propune o revenire, după 55 de ani, asupra câtorva puncte dintr-o dezbatere care a implicat un număr însemnat de lingvişti, s-a desfăşurat într-o perioadă de vreo zece ani în mijlocul secolului trecut şi a condus la 18 articole în Le français moderne. Această revenire oferă ocazia unei reflecţii asupra reprezentării timpului în limba franceză, dar şi asupra metodologiei de adoptat în abordarea acestei probleme. Chiar dacă unul dintre lingvişti era străin, polemica a rămas în mod exclusiv centrată asupra limbii franceze. Articolul îşi propune să arate că o comparare a francezei cu alte limbi romanice precum italiana sau româna, desigur, cu corecţia unor intuiţii, ar fi putut evita neînţelegerea. 

Cuvinte cheie : reprezentare a timpului, indicativ, psihomecanica, psihosistematica, viitor, perfect simplu, condiţional, imperfect.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă