Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   DE LA EXPERIENŢĂ LA CONTEMPLAŢIE ÎN ESEURILE LUI MIRCEA ELIADE / FROM EXPERIENCE TO CONTEMPLATION IN MIRCEA ELIADE’S ESSAYS.

Autori:  MAGDA WÄCHTER.
 
       
         
  Rezumat:  De la experienţă la contemplaţie în eseurile lui Mircea Eliade. Studiul de faţă analizează raportul dintre experienţă şi contemplaţie în publicistica lui Mircea Eliade anterioară perioadei exilului. Relaţia stabilită de scriitor între cei doi termeni nu este una de opoziţie, ci de interdependenţă, la fel cum nici acţiunea sau creaţia nu se află într-un raport antitetic cu contemplaţia. Gânditorul român preţuieşte deopotrivă acţiunea şi contemplaţia, considerată o cunoaştere reală, concretă şi experimentală, superioară altor modalităţi de înţelegere.

Cuvinte cheie: contemplaţie, experienţă, acţiune, creaţie, cunoaştere, faptă, filosofie, generaţie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă