Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   FICŢIUNE ŞI INTERTEXTUALITATE ÎNTR-O POVESTIRE DE BORGES / FICCIÓN E INTERTEXTUALIDAD EN UN CUENTO DE BORGES.

Autori:  VIOREL RUJEA.
 
       
         
  Rezumat:  Ficţiune şi intertextualitate într-o povestire de Borges. Scriitorul argentinian Jorge Luis Borges este unul din cei mai faimoşi autori de literatură fantastică ai secolului XX. Una din temele lui favorite este investigarea posibilităţilor infinite ale minţii omeneşti iar metoda stilistică folosită este cea a intertextualităţii. Ambele sunt ilustrate în povestirea „La otra muerte” („Cealaltă moarte”). Protagonistul acestei povestiri este un om aparent obişnuit, pe nume Pedro Damian, descris de Borges ca o reconstrucţie parodică a unei figuri istorice: teologul medieval italian Pietro Damiani. Personajul povestirii borgesiene, chiar dacă pare, la prima vedere, un om inofensiv, posedă puteri spirituale extraordinare. Astfel, el încearcă să modifice sau să şteargă din memoria colectivă a celor care l-au cunoscut un episod ruşinos din trecutul lui şi să se transforme din laş în erou. La sfârşit, aplicând metoda concentrării mentale, el reuşeşte să schimbe nu atât trecutul istoric cât conştiinţa sau amintirea despre trecut din minţile celor care l-au cunoscut.

Cuvinte-cheie: ficţiune, intertext, literatură fantastică, Borges, Dumnezeu, teolog, trecut, conştiinţă, parodie, ironie. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă