Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   LA POLÉMIQUE – UNE FORME PARTICULIÈRE DE COMMUNICATION CONFLICTUELLE / POLEMICA – O FORMĂ PARTICULARĂ A COMUNICĂRII CONTRADICTORII.

Autori:  DACIANA VLAD.
 
       
         
  Rezumat:  Polemica - o formă particulară a comunicării contradictorii. Scopul lucrării este descrierea polemicii ca o formă particulară de interacțiune contradictorie cu miză intelectuală. Articolul demonstrează că actorii polemicii se contrazic asupra unei probleme pe care o privesc în moduri total diferite, tratând diferite aspecte retorice și pragmatice ale polemicii, precum: caracterul dialogal, cauza dezacordului care determină ca protagoniștii să se contrazică. Această cauză se poate datora alegerii unui anumit lexic, modului de enunțare sau comportamentului adversarului, relației interpersonale pe care adversarii o construiesc în cursul interacțiunii, rolului argumentării în polemică. În final se arată că polemica este un fenomen dinamic care conține un început, un cuprins și un sfârșit, și care se poate deplasa și în alte direcții și poate chiar degenera ca urmare a radicalizării conflictului.

Cuvinte cheie: polemică, dezacord, polifonie dialogală, interacțiune argumentativă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă