Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   PROSPETTIVE SULL’ENUNCIAZIONE NEL TESTO NARRATIVO, DALL’APPROCCIO STRUTTURALISTA ALLA VISIONE SCAPOLINE / PERSPECTIVE ASUPRA ENUNȚĂRII ÎN TEXTELE NARATIVE: DE LA ABORDĂRILE STRUCTURALISTE LA VIZIUNEA SCAPOLINE.

Autori:  ANAMARIA COLCERIU.
 
       
         
  Rezumat:  Perspective asupra enunțării în textele narative: de la abordările structuraliste la viziunea ScaPoLine. Conform acestei cercetări, clarificările conceptelor implicate pot fi de folos prin reconsiderarea distanței care separă cele două viziuni esențiale asupra conceptului de enunțare, subsumate în general curentelor lingvistic-semiotice de structuralism, respectiv de pragmatism. După introducerea celor două poziții, articolul oferă o evaluare a interpretărilor variate, și adesea contradictorii ale conceptelor „locutor”, „emițător”, „punct de vedere”, cu scopul de a plasa aceste fenomene într-un cadru care poate să extragă rolurile și valențele lor textuale. Prin utilizarea funcției deixis în vorbirea indirectă ca punct de pornire, vom ilustra punctul de vedere al vocii de legătură – secvență narativă – recurgând la exemplificări extrase din texte narative, explicând astfel dificultatea delimitării acestora.

Cuvinte cheie: enunțare, secvență narativă, locutor, emițător, punct de vedere, deixis, vorbire indirectă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă