Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   ENUNȚURI INTEROGATIVE ȘI EXCLAMATIVE ÎN STILUL INDIRECT LIBER. O ABORDARE REFERENȚIALĂ.

Autori:  ŞTEFAN OLTEAN.
 
       
         
  Rezumat:  Enunțuri interogative și exclamative în stilul indirect liber. O abordare referențială. Articolul propune o evaluare în cadrul semanticii formale a relațiilor sau extensiilor enunțurilor exclamative și interogative în pasajele discursului indirect liber, selectate din texte narative. Articolul oferă un cadru semantic pentru reprezentarea formală a exemplelor selectate și dezbate problema constituirii unui discurs indirect liber. Analiza indică, pe de o parte, faptul că enunțurile interogative în stil indirect liber sunt asociate semantic cu setul de afirmații exprimate de posibilele lor răspunsuri, în timp ce extensia acestora reprezintă ansamblul de răspunsuri / afirmații reale care actualizează valorile variabilelor precum „ce”, „cum” într-un ansamblu de lumi corespunzătoare. Pe de altă parte, extensia enunțurilor exclamative în stil indirect liber este atribuită lumilor compatibile cu exclamația emițătorului. Prin urmare, aceste exclamații reprezintă însăși atitudinea exclamatorului.

Cuvinte cheie: discurs indirect liber, denotație, intenție, extensie, referință, lume posibilă, lume fictivă, verbe factitive, verbe non factitive
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă