Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   NAPOLEON DANS LES SOUVENIRS DE STENDHAL. TEMOIGNAGE SUR UNE PERSONNALITE HISTORIQUE / MEMORIILE LUI STENDHAL DESPRE NAPOLEON. MĂRTURIE DESPRE O PERSONALITATE ISTORICĂ.

Autori:  MADALINA GRIGORE-MUREŞAN.
 
       
         
  Rezumat:  Stendhal nu dorește să stea departe de istorie, în turnului lui de fildeș. Ba dimpotrivă, el dorește să fie propriul lui martor. Acesta este motivul pentru care a început să scrie două biografii, niciodată duse la bun sfârșit, ale unui personaj istoric, Napolen. În acest studiuvom examina locul memoriilor personale în narațiunile biografice. Vom cerceta ce se întâmplă când memoriile dispar și la ce fel de surse va apela biograful. Ne vom îndrepta atenția către relația dintre memoriile personale și alte memorii. Le vom analiza pentru a observa dacă sunt selective sau nu și în final vom defini conceptul de istorie a lui Stendhal.

Cuvinte cheie: Stendhal, Napoleon, istorie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă