Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   СЕМАНТИЧЕСКИЕ ОППОЗИЦИИ ’СЕРЫЙ’ / ’БУРЫЙ’, ’БЕЛЫЙ’ / ’ЧЕРНЫЙ’ И ИХ ОТНОШЕНИЕ К ’ПЁСТРОМУ’ (’КОТ’ И ’МЫШЬ’ ВФОЛЬКЛОРЕ ВОСТОЧНЫХ И ЗАПАДНЫХ СЛАВЯН) / OPOZIŢII SEMANTICE GRI/MARON, ALB/NEGRU ŞI ATITUDINEA LOR FAŢĂ DE MULTICOLOR (PISICA ŞI ŞOARECELE ÎN FOLCLORUL SLAV DE EST ŞI VEST).

Autori:  MARGARITA NADEL-CZERWINSKA.
 
       
         
  Rezumat:  Folclorul - vibrația lumii mitologice, fundamental pentru orice tradiție națională simulează din timpuri străvechi lumea conform vechilor reprezentări a modelului lumii mitologice conform propriilor cutume. Modelul spațial al lumii corespunde celor patru puncte cardinale: nord, est, sud, vest în jurul unui centru imaginar. Modelul spațial este o proiecție în plan a modelului mitologic al lumii. Ca și prototip în folclorul polonez, ucrainean, și rusesc sistemul tradiției naționale a textelor reflectă același model spațial mitologic.

Cuvinte cheie: model mitic al lumii, folclor polonez, ucrainean și rusesc, model spațial mitologic.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă