Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.1 din 2009  
         
  Articol:   ВОСПРИЯТИЕ ГНЕВА НОСИТЕЛЯМИ ПОЛЬСКОГО, РУССКОГО И УКРАИНСКОГО ЯЗЫКОВВ КОНФРОНТАТИВНОМ АСПЕКТЕ / PERCEPŢIA FURIEI DE CĂTRE VORBITORII LIMBILOR: POLONEZĂ, RUSĂ ŞI UCRAINEANĂ, O ABORDARE CONSTRASTIVĂ.

Autori:  GABRIELA WILK.
 
       
         
  Rezumat:  Scopul acestui articol este de a prezenta cum percep vorbitorii de poloneză, rusă și ucraineană, frica, cum o exprimă. Această analiză se bazează în mare parte pe expresiile frazeologice care descriu manifestarea furiei în cele trei limbi slave (schimbări ale expresiei feței, mișcări involuntare ale corpului, creșterea temperaturii corpului și presiunii sângelui, dereglări la nivelul ficatului, bilei, stomacului, intestinelor, dificultăți respiratorii). Modelul lingvistic al furiei pare a fi universal, totuși, fiecare dintre limbile analizate are propriul limbaj care ii aparține în totalitate.

Cuvinte cheie: expresii frazeologice, modelul lingvistic al furiei, limba poloneză, rusă și ucraineană.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă