Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   THE POLONAISE IN FRÉDÉRIC CHOPIN’S WORKS. ANDANTE SPIANATO AND THE GRANDE POLONAISE BRILLANTE OP.22 / GENUL DE POLONEZĂ ÎN CREAȚIA LUI FRÉDÉRIC CHOPIN. ANDANTE SPIANATO ȘI MAREA POLONEZA BRILLIANTE OP.22.

Autori:  LIOARA FRĂȚILĂ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2021.2.23

Published Online: 2021-12-22
Published Print: 2021-12-30
pp. 333-360

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Studiul de faţă îşi îndreaptă atenția asupra genului de poloneză și particularitățile acesteia în creația chopiniană, mai exact asupra lucrării Andante Spianato și Marea Poloneză Brilliante op. 22. Contribuţia substanţială a lui Chopin în genul polonzei, o constituie transformarea unui dans galant, cu armonie convenţională, într-un veritabil cânt eroic cu armonii prodigioase. Graţie unei transformări savante a unui motiv popular, Chopin reuşeşte să introducă folclorul în lucrările sale de anvergură, așa cum conştiinţa naţională a cerut artiştilor să se reîntoarcă la sursele de inspiraţie populare pentru a exprima dorinţa de libertate a unui popor. Departe de a mai evoca solemnitatea dansului de curte, aceste piese devin poeme muzicale cu sensuri programatice, izvorâte din cel mai nobil dintre sentimente, cel al dragostei de patrie. Coloritului nostalgic, infiltrat în muzica întregii sale creaţii, i se adaugă revolta şi chemarea la rezistenţă în faţa evenimentelor istorice (pierderea independenţei statului polonez). Polonezele de maturitate ale lui Chopin au o formă nouă, devenind adevărate poeme epice în care reînvie imagini din trecutul strălucit al Poloniei, în care faptele sunt viziuni pătrunse de patos liric şi transpare durerea pentru istoria zbuciumată a ţării. Deşi au ca trăsătură comună tonul măreţ şi narativ, polonezele lui Chopin sunt extrem de variate şi pline de plasticitate, caracterizate prin grandoare şi dramatism. Lucarea propusă spre analiză – Andante spianato în Sol major este bazată pe principiul stroficităţii şi al variaţiei, având conformaţia unei forme bistrofice de tipul A B căreia i se alătură și o Codă. Ea a fost adăugată, ca și introducere, de către Chopin, lucrării Marea Poloneză Brilliante op. 22 (compusă în 1831), abia în anii 1834-1835 (la Paris). Cu toate că sunt de un contrast major, tocmai diferenţa dintre cele două secţiuni pare a fi elementul ce leagă cele două părţi. Astfel, s-a născut Grande Polonaise brillante precede d’un Andante spianato op. 22.

Cuvinte cheie: poloneză, folclor, ornamentație, cromatism, variatiuni, rubato.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă