Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   THE OLD STYLE SONG IN THE LAND OF THE FORESTERS, HUNEDOARA. MELODIC TYPES WITH REFRAIN RESULTED FROM MELODIC INTERJECTIONS / CÂNTECUL DE STIL VECHI DIN ȚINUTUL PĂDURENILOR, HUNEDOARA. TIPURI MELODICE CU REFREN PROVENIT DIN INTERJECȚII MELODIZATE.

Autori:  ALINA-LUCIA STAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2021.2.20

Published Online: 2021-12-22
Published Print: 2021-12-30
pp. 277-295

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Cântecele de stil vechi sunt cele mai numeroase, variate și răspândite producții muzicale folclorice de pe întreg teritoriul românesc. Cercetători precum Béla Bartók și Emilia Comișel au realizat culegeri în Ținutul Pădurenilor din județul Hunedoara. În vara anului 2017, împreună cu prof.univ.dr. Ioan Bocșa, am realizat o amplă cercetare tot în această zonă. Atât în culegerile anterioare cât și în cercetările noastre au fost culese sute de melodii, aparținând acestui gen liric. Cântecele sunt interpretate, în marea lor majoritate, de către femei, în intimitatea casei, pe hotar sau în șezători. Deși este un gen cu precădere individual, au fost consemnate și interpretări în grup. Emisia vocală este asemănătoare cântecelor rituale (voce metalică, puternică, susținută); am fost uimiți, ca performanță a interpretării în grup de execuția la unison a ornamentelor ample și complexe. Pentru studiul nostru, am selectat tipurile melodice care au un refren foarte scurt (două-trei silabe), care a fost teoretizat de-a lungul timpului ca fiind interjecție melodizată; datorită extensiei (până la un rând melodic), consecință a unei ornamentări excesive, considerăm a avea statut de refren.

Cuvinte cheie: Ținutul Pădurenilor, Hunedoara, cântec vocal de stil vechi, interjecție melodizată, refren.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă