Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   THE ROLE OF THE HUNGARIAN ROMAN CATHOLIC CHURCH COMMUNITY SONG IN THE TRANSFORMATION PROCESS OF THE ARMENIAN LITURGICAL REPERTOIRE IN TRANSYLVANIA / ROLUL CÂNTECULUI COMUNITAR AL BISERICII ROMANO-CATOLICE UNGUREȘTI ÎN PROCESUL DE TRANSFORMARE A REPERTORIULUI LITURGIC ARMEAN DIN TRANSILVANIA.

Autori:  ÁGOTA BODURIAN, STELA DRĂGULIN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2021.2.18

Published Online: 2021-12-22
Published Print: 2021-12-30
pp. 255-263

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Acest articol prezintă și discută pe scurt procesul de transformare a repertoriului liturgic armean din Transilvania, prin prisma descrierilor contemporane și a surselor manuscrise din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. După cum se știe, cea mai mare parte a populației armenești s-a stabilit în zona Transilvaniei în secolul al XVII-lea. În timp, a urmat o asimilare treptată și definitivă cu populația autohtonă maghiară (secuiască), în timpul căreia armenii transilvăneni și-au pierdut limba maternă. Școlile cu limba de predare armeană s-au închis treptat, iar liturghia armeană a suferit, de asemenea, modificări majore în urma aderării armenilor la Biserica Romano-Catolică. În prezent, limba și cultura armeană sunt pe cale de dispariție, majoritatea bisericilor armenești fiind deschise doar în zilele de pelerinaj, o dată pe an. Populația armeană păstrează doar limba liturgică și unele tradiții (mai mult de natură gastronomică), ceea ce reprezintă de fapt pericolul dispariției a tot ceea ce acest grup etnic a construit în mod benefic în slujba comunității de-a lungul secolelor.

Cuvinte cheie: Armenească, Transilvania, muzică liturgică, cântece populare religioase, Frumoasa, Gheorgheni.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă