Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   THE ROLE OF FACIAL EXPRESSIONS IN THE ART OF MUSICAL CONDUCTING / ROLUL EXPRESIILOR FACIALE ÎN ARTA DIRIJATULUI MUZICAL.

Autori:  AUREL MURARU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2021.2.17

Published Online: 2021-12-22
Published Print: 2021-12-30
pp. 247-253

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Expresiile faciale pot fi considerate ca o reflectare exactă a emoțiilor interioare pe care oamenii le manifestă față de realitatea înconjurătoare, filtrate prin propriul „filtru” emoțional. Sursa acestor sentimente se află nu numai în influențele externe, ci și în propriile gânduri, experiențe, nivel de educație și cultură ale omului, precum și în gradul de dezvoltare a propriilor capacități volitive și emoționale, în care mișcările musculare nu sunt decât un simplu mijloc mecanic de redare. Întreaga gamă de expresii faciale acționează ca un sistem unitar care nu face altceva decât să completeze mișcările mâinilor dirijorului, umplându-le de semnificație. Putem spune că acest tip de comunicare reprezintă o modalitate de îmbinare a celor mai delicate, vibrante, profunde și subtile sentimente. Ar fi imposibil să ne imaginăm că mișcarea brațelor, nesusținută de expresia ochilor și a feței sau de poziția corpului, ar fi capabilă să exprime cu acuratețe și fără echivoc o gamă largă de emoții (bucurie, durere, tristețe, furie, frică, surpriză sau încredere).

Cuvinte cheie: expresii faciale, mimică, comunicare nonverbală, dirijor, performanță.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă