Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   THE EVOLUTION OF ITALIAN MELODRAMA: FROM DONIZETTI TO VERDI / PARCURSUL MELODRAMEI ITALIENE: DE LA DONIZETTI LA VERDI.

Autori:  EDITH GEORGIANA ADETU, PETRUȚA MARIA COROIU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2021.2.06

Published Online: 2021-12-22
Published Print: 2021-12-30
pp. 79-87

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Prezentul studiu prezintă evoluția melodramei italiene din secolul al XIX-lea, având ca principali exponenți compozitori precum: Gaetano Donizetti și Giuseppe Verdi. Cultura bogată a spațiului romantic italian, precum și evenimentele socio-politice ale secolului al XIX-lea influențează mentalitatea și stilul compozitorilor de operă. Astfel, titluri precum „La donna del lago” (1819), „Wilhelm Tell” (1829) – G. Rossini, „I Capuleti e i Montecchi” (1830) – V. Bellini, prefigurează noile direcții ale operei romantice italiene. Procesul de maturizare al operei romantice italiene este încununat de Gaetano Donizetti și Giuseppe Verdi, care, prin intermediul melodramei, realizează importante sinteze stilistice.

Cuvinte cheie: Donizetti, Verdi, melodramă, evoluție, stil.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă