Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   STYLE AS A TOPICAL CATEGORY OF MODERN MUSICOLOGY AND MUSIC EDUCATION / STILUL CA O CATEGORIE DE ACTUALITATE A MUZICOLOGIEI MODERNE ȘI A EDUCAȚIEI MUZICALE.

Autori:  NATALIYA GOVORUKHINA, TETIANA SMYRNOVA, IRYNA POLSKA, IRYNA SUKHLENKO, GANNA SAVELIEVA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2021.2.04

Published Online: 2021-12-22
Published Print: 2021-12-30
pp. 49-67

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Scopul lucrării este de a ordona realizările științifice privind categoria „stil de interpretare muzicală” și de a identifica mecanismele de testare practică a prevederilor teoretice în activitatea pedagogică a instituțiilor de învățământ superior muzical. Metodologia de cercetare se bazează pe o combinație de abordări științifice generale și muzicologice, în special: abordarea sistemică, metoda hermeneutică, istorică, comparativă, gen-stil, metoda interpretativă, precum și analiza performanțelor. Rezultatele studiului indică faptul că școlile de artă naționale s-au format prin sintetizarea mai multor tradiții stilistice naționale și istorice. Școlile de muzică și de interpretare s-au dezvoltat în mod activ în paralel cu activitatea componistică din Ucraina în a doua jumătate a secolului XX; activitatea reprezentanților acestor școli prezintă o gamă destul de largă de cercetare stilistică. Un rezultat firesc al problemei studiate a stilului de interpretare muzicală ar trebui să fie transferul acestuia în planul practic al educației profesionale a muzicienilor și interpreților, formarea competenței stilului muzical la studenți. Universitatea Națională de Arte Kotlyarevsky Kharkiv a fost selectată ca platformă experimentală pentru formarea acesteia. În perioada 2019-2021, un experiment pedagogic a continuat să testeze formarea tezaurului muzical și de stil, a competențelor de performanță și intelectuale, a calităților importante din punct de vedere profesional al studenților la muzică. În contextul studierii diferitelor stiluri în sistemul de performanță muzicală de către studenții instituțiilor de învățământ superior de muzică, este important faptul că arta muzicală este în continuă evoluție și că aproape zilnic apar noi direcții și tendințe în stilurile muzicale în Ucraina și în întreaga lume. Acest lucru face, fără îndoială, ca necesitatea de a continua cercetările pe această temă să fie urgentă (de obicei, cu utilizarea experienței naționale și străine avansate în domeniul educației muzicale).

Cuvinte cheie: stil, categorie, artă, operă muzicală, muzicologie, educație muzicală, proces educațional, sistem organizatoric și metodologic
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă