Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   CÂNTECE DE CĂTĂNIE ÎN NORDUL CÂMPIEI TRANSILVANIEI / MILITARY SONGS IN THE NORTHERN PART OF THE TRANSYLVANIAN PLAIN.

Autori:  ZOLTÁN GERGELY.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.2.16

Published Online: 2020-12-21
Published Print: 2020-12-30
pp. 249-257
VIEW PDF: FULL PDF

REZUMAT Melodiile de rămas bun care se cântau cu ocazia plecării tinerilor în cătănie sunt cunoscute azi doar de cei mai în vârstă. Până la desființarea serviciului militar obligatoriu, în toate zonele cu populație de etnie maghiară, cu o zi înainte de încorporare, la casa recrutului se organiza o masă festivă cu dans. Prietenii, împreună cu rudele și vecinii invitați petreceau până în zori, după care, împreună cu muzicanții, conduceau recrutul până la gară. Materialul melodic al obiceiului este variat, iar din punct de vedere al textului cea mai răspândită formulă de începere este: Se taie/ se mătură drumul de pădure, Îi duc pe feciorii maghiari în cătănie.

Cuvinte cheie: cântece de cătănie, Câmpia Transilvaniei, armată, obicei
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă