Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   CÂNTECE POPULARE DE DOLIU ȘI FUNERALE ÎN NORDUL CÂMPIEI TRANSILVANIEI / MOURNING AND FUNERAL FOLK SONGS IN THE NORTHERN PART OF THE TRANSYLVANIAN PLAIN.

Autori:  ZOLTÁN GERGELY.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.2.15

Published Online: 2020-12-21
Published Print: 2020-12-30
pp. 237-248
VIEW PDF: FULL PDF

REZUMAT Bocitul și cântecele rituale funebre performate în grup cu ocazia trecerii în neființă a tinerilor necăsătoriți, fac parte din tradițiile de care își mai amintesc doar generațiile mai în vârstă. În partea nordică a Câmpiei Transilvaniei, repertoriul funebru – pe lângă cântecele de priveghi din culegerile bisericești – era alcătuit din bocete și cântece rituale funebre. Melodiile bocetelor prezentate au o structură strofică și sunt executate individual, pe când cântecele rituale funebre sunt cântate în grup de către tineri, în unele cazuri cu acompaniamentul unui taraf tradițional.

Cuvinte cheie: funeral, doliu, Câmpia Transilvaniei
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă