Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   MUZICA ARMEANĂ DIN TRANSILVANIA – MOȘTENIREA MUZICALĂ A CANTORULUI BÁLINT ÁKOS / ARMENIAN MUSIC IN TRANSYLVANIA – THE MUSICAL HERITAGE OF THE CANTOR BÁLINT ÁKOS.

Autori:  ÁGOTA BODURIAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.2.14

Published Online: 2020-12-21
Published Print: 2020-12-30
pp. 225-236
VIEW PDF: FULL PDF

REZUMAT Autoarea prezentei studii este profund preocupată de cultura și muzica unui grup etnic din Transilvania, pe cale de pieire: armenii. În cursul cercetărilor efectuate, documentându-se în arhivele și bibliotecile parohiilor armeano-catolice din zonă s-au descoperit unele materiale necatalogizate, de o valoare deosebită, constituind dovada unei vieți muzicale efervescente, povestind despre o activitate liturgică densă, despre o viață religioasă profund trăită în care muzica constituia parte indispensabilă a vieții comunității armene din Gheorgheni. În același timp aceste materiale muzicale pomenesc despre legăturile strânse dintre diferitele comunități armene din Transilvania (Gherla, Gheorgheni, Frumoasa, Dumbrăveni), și despre influențele reciproce dintre culturile etniilor care conviețuiesc în cadrul comunităților din Transilvania: români, maghiari, armeni, sași etc.

Cuvinte cheie: armenian, Transilvania, Bálint Ákos, muzica liturgică, sharakan
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă