Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2020  
         
  Articol:   MODELUL DIN NYÍREGYHÁZA: DIDACTICA DIDACTICII MUZICALE / THE NYÍREGYHÁZA MODEL: THE TEACHING OF TEACHING MUSIC / OF MAKING MUSIC .

Autori:  ILDIKÓ FERENCZINÉ ÁCS.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2020.2.01

Published Online: 2020-12-21
Published Print: 2020-12-30
pp. 9-36
VIEW PDF: FULL PDF

ABSTRACT: Atelierul de pedagogie muzicală al Institutului de muzică al Universității din Nyíregyháza a început dezvoltarea metodologică în cadrul unui proiect de grant. În cadrul subproiectului Reînnoirea practicii școlii de cânt și muzică bazate pe tradiții populare, au fost pregătite manuale digitale pentru clasele 1-4 și îndrumătoare pentru profesori. Studiul de față prezintă înnoirile materialului dezvoltat pentru clasele 1-2, reacționând la punctele de legătură ale reglementărilor planului de învățământ, la posibilitățile inovatoare de aplicație ale modalității de notare și ale citirii partiturilor, bazate pe specificitățile de vârstă ale copiilor, precum și reacționând la abordarea de tip nou a predării elementelor muzicale legate de materialul melodic ales. La proiectarea materialului pentru cele două clase, conceptul de bază era împletirea culturii populare, și în acest cadru a poveștilor populare și a cântecelor de joc pentru copii, precum și a lumii înconjurătoare a copiilor. În anumitele unități tematice, elementele de cunoaștere ale trecutului și prezentului apar în paralel, interdisciplinaritatea primind un rol evidențiat. Activitățile muzicale generative și creative, problemele și jocurile care vizează dezvoltarea competențelor receptive, precum și utilizarea notației grafice care vizează dezvoltarea competențelor de mișcare motorică fină și de scriere-citire muzicală, au ca scop lărgirea instrumentarului pedagogic muzical al materiei de cânt-muzică al claselor elementare.

Key words: curriculum digital, muzică populară, cântece pentru copii, notație grafică, generativitate.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă