Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2019  
         
  Articol:   ORIGINEA ȘI DEZVOLTAREA CÂNTĂRII CORALE BISERICEȘTI ÎN ȚĂRILE ROMÂNE ȘI TRANSILVANIA. PERSPECTIVE MUZICOLOGICE / HERKUNFT UND ENTWICKLUNG DES KIRCHLICHEN CHORGESANGS IN DEN RUMÄNISCHEN LÄNDERN UND SIEBENBÜRGEN. MUSIKOLOGISCHE PERSPEKTIVEN / ORIGIN AND DEVELOPMENT OF CHURCH CHORAL SINGING IN THE ROMANIAN COUNTRIES AND TRANSYLVANIA. MUSICOLOGICAL PERSPECTIVES.

Autori:  MIHAI BRIE.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2019.2.06

Published Online: 2019-12-10
Published Print: 2019-12-20
pp. 101-120
VIEW PDF: FULL PDF

Cultura muzicii bisericesti din zona carpato-danubiano-pontică este de referinţă în peisajul est-european. În secolul al XIX-lea a existat o altă orientare muzicală, cea polifonică, specifică Europei în urmă cu secole, pentru care această introducere muzicală polifonică poartă amprentele unei civilizaţii demne de luat în seamă în contextul civilizaţiei muzicale polifonice europene. Prezenta incursiune ştiinţifică evidenţiază personalităţi care de-a lungul vieţii au creonat linia polifoniei pentru toate timpurile în spaţiul menţionat. În acest studiu evidenţiem contribuţia personală a personalităţilor menţionate în valorificarea moştenirii polifonice incipiente româneşti.

Cuvinte cheie: muzică, istorie, personalităţi, cântări corale bisericești, Țările Române, Transilvania
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă