Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2015  
         
  Articol:   ÎNŢELEGEREA TRADIŢIILOR INDIENE ÎN CONTEXTUL TERAPIEI PRIN MUZICĂ.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Ipoteza conform căreia muzica poate fi utilizată în scopul unor tratamente, a generării unor stări de calm sau ca mijloc de stimulare produce rezonanțe deosebite la nivelul oricărui expert sau student interesat de muzica asiatică. Unele dintre cele mai vechi surse indiene din domeniul teoriei muzicii conțin informații asupra relației strânse dintre muzică și medicină sau fiziologie, în special cu privire la unele aspecte legate de geneza sunetului muzical. Estetica muzicii indiene se concentrează îndeosebi asupra psihologiei și aspectelor structurale ale muzicii. Maniera în care un muzician indian îl inspiră pe ascultător poate oferi modalități de calmare a durerilor precum și diferite alte acțiuni de natură terapeutică.
Există specialiști în terapia prin muzică atât în India cât și în afara subcontinentului indian. Apar totuși dubii cu privire la faptul dacă aceștia aplică teoria sau metode terapeutice proprii în conformitate cu tradiția indiană clasică. Este surprinzător că există atât de puține abordări cu privire la acest subiect atât în literatura referitoare la muzicologia indiană tradițională cât și în medicina indigenă indiană a Ayurvedei. Cu toate acestea medicina indiană face referire la terapia prin muzică. În pofida absenței unor dovezi clare, este totuși evident că tratamentele medicale indiene implică utilizarea unor rostiri și incantații magico-religioase – mantrele – legate atât de prepararea unor medicamente cât și de tratarea unor maladii.

Cuvinte cheie: muzica indiană, tradiții indiene vechi, metode terapeutice, meloterapie, mantra.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă