Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   ECOURI EXPRESIONISTE ÎN 3 CÂNTECE DE TOAMNĂ DE DAN VOICULESCU - STRUCTURĂ, STIL, LIMBAJ / EXPRESSIONIST ECHOES IN 3 AUTUMN SONGS BY DAN VOICULESCU - STRUCTURE, STYLE, LANGUAGE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Studiul de faţă propune spre analiză ciclul de lieduri 3 Cântece de toamnă pentru soprană, oboi, două clarinete şi vioară din perioada de tinereţe a compozitorului Dan Voiculescu. Cele trei lieduri au la bază poeziile Cântec de toamnă şi Cântec de Emil Isac şi Toamna de Nicolae Labiş. Analiza aduce în lumină elemente tehnice, stilistice, estetice şi retorice caracteristice acestei etape din traiectoria componistică a autorului, cum ar fi alegerea liricii simboliste şi utilizarea unui limbaj muzical postexpresionist, reprezentat de melodica intens cromatizată, predilecţia pentru disonanţă şi impresia de suspendare temporală realizată cu ajutorul unei ritmici abundente în sincope şi diviziuni ritmice excepţionale.

Cuvinte cheie: Voiculescu, Isac, Labiş, cântece, toamnă, soprană, analiză.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă