Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.2 din 2008  
         
  Articol:   GIUSEPPE VERDI: IL TROVATORE.

Autori:  JÚLIA KÖPECZI-KIRKÓSA.
 
       
         
  Rezumat:  Il Trovatore este una dintre operele cele mai populare ale lui Verdi ce combină vechiul şi noul în estetica lui Verdi. Această operă a fost scrisă în mijlocul unei perioade tulbure a vieţii lui Verdi – atât din punctul de vedere al vieţii politice cât şi al vieţii personale – deci, se poate afirma cu certitudine că această operă este rezultatul unei frământări interioare, ce transformă durerea de inimă a lui Verdi în hrană pentru sufletul oamenilor. Il Trovatore este a doua operă din aşa-numita „trilogie populară” ce include Rigoletto, Il Trovatore şi La Traviata. Verdi oferă o nouă semnificaţie unităţii operei, prin culoarea orchestrală şi recurenţa unor simboluri de bază (noaptea, lumina focului, fierul lanţurilor şi al ciocanului) care arată o soartă implacabilă, de neînlăturat. Nu este o soartă capricioasă, un joc de caractere ca în Forţa Destinului, dar este o soartă care a fost deja destinată de către acţiunile altora. În următoarele pagini, vom încerca sa redăm atât partea istorică, cât şi cea artistică a operei; calea ei de la inspiraţie până la crearea unui rol, pentru a revela puţină lumină în una dintre cele mai complexe genuri muzicale: opera.

Cuvinte-cheie: Verdi, Il Trovatore, operă, analiză, trilogie, estetică, geneză, simboluri, inovator, sinopsis, caracterizare muzicală, impresie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă