Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   ÎN DIALOG CU IMPRESIONISMUL: JEUX D’EAU DE MAURICE RAVEL / IN DIALOGUE WITH IMPRESSIONISM: JEUX D’EAU BY MAURICE RAVEL.

Autori:  ATTILA FODOR.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.1.18

Published Online: 2022-06-30
Published Print: 2022-06-30
pp. 277-303

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Lucrarea pentru pian Jeux d’eau compusă în anul 1901 este prima capodoperă a lui Ravel, un compozitor de numai 26 de ani care abia părăsit Conservatoire-ul. Lucrarea surprinde prin farmecul scriiturii, ludicul expresiei, maturitatea gândirii creatoare și complexitatea elaborării. Dincolo de faptul că marchează o cotitură din perspectiva carierei lui Ravel, nu este o exagerare să afirmăm, că ea este deopotrivă un punct de hotar pentru literatura pianistică în general și cea impresionistă în special. Studiul nostru investighează elementele de scriitură și construcție raveliene prin prisma impresionismului muzical, semnalând după caz și inovațiile ce prefigurează soluții componistice reprezentative pentru avangarda din prima jumătate a secolului 20 și nu numai.

Key words: Ravel, Jeux d’eau, impresionism, muzică pentru pian, ludic, duplicare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă