Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   PARTICULARITĂȚI COMPONISTICE ȘI INFLUENȚE ASIATICE ÎN CONCEPȚIA ȘI CREAȚIA LUI JOHN CAGE / COMPOSITIONAL PARTICULARITIES AND ASIAN INFLUENCES IN THE MUSICAL CONCEPTION AND WORKS OF JOHN CAGE.

Autori:  MĂDĂLINA DANA RUCSANDA, NOÉMI KARÁCSONY.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbmusica.2022.1.09

Published Online: 2022-06-30
Published Print: 2022-06-30
pp. 139-154

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Una dintre cele mai importante personalități ale secolului XX, compozitorul avangardist, artistul, scriitorul și teoreticianul John Cage a fost profund influențat de diferite orientări filozofice de origine sud sau est Asiatică, precum Hinduismul, Budismul, Taosimul, Zen sau I-Ching. Cage a fost fascinat de lucrările mai multor filozofi orientali și le-a studiat doctrinele, rezultatul fiind schimbarea și reorientarea ideilor sale filozofice și estetice referitoare la funcțiile artei și implicit ale muzicii. În același timp, a fost influențat stilul său muzical și concepția asupra compozițiilor sale, Cage s-a identificat cu unele idei întâlnite în textele filozofice pe care le-a studiat, dar a evitat să se descrie ca fiind reprezentantul uneia dintre aceste orientări. Spre deosebire de alți compozitor occidentali inspirați de arta și muzica Asiei, Cage a fost mai degrabă influențat de dimensiunea filozofică a acestei lumi. A evitat utilizarea surselor muzicale asiatice în lucrările sale și nu a fost interesat de utilizarea unor sonorități neobișnuite doar cu scopul de a concepe un discurs inovativ, ci a dorit evocarea sau sublinierea anumitor idei filozofice în creațiile sale muzicale. Scopul acestei cercetări este prezentarea doctrinelor filozofice de origine asiatică, ce au marcat personalitatea lui John Cage, perspectivele sale asupra vieții și artei, care au influențat retorica sa, precum și ideile utilizate în cadrul procesului de compoziție muzicală.

Key words: John Cage, Asia, Avangardă, Hinduism, Budism, Zen, I-Ching, nedeterminare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă