Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   INFLUENȚE ALE MUZICII CLASICE INDIENE ÎN EVOCATIONS DE ALBERT ROUSSEL / INFLUENCES OF CLASSICAL INDIAN MUSIC IN ALBERT ROUSSEL’S EVOCATIONS.

Autori:  NOÉMI KARÁCSONY, MĂDĂLINA DANA RUCSANDA.
 
       
         
  Rezumat:  DOI: 10.24193/subbmusica.2021.1.09

Published Online: 2021-06-30
Published Print: 2021-06-30
pp. 125-141

FULL PDF

Personalitate importantă a primelor decenii ale secolului XX, compozitorul francez Albert Roussel a fost profund influențat de contactul cu India, întâlnire care a condus la compunerea unor lucrări muzicale cu caracter oriental. Prezenta cercetare dorește să dezvăluie influențele muzicii clasice Indiene în lucrarea orchestrală Evocations. În ciuda sonorității impresioniste a discursului muzical, o analiză atentă dezvăluie încorporarea de către compozitor a unor structuri scalare în care pot fi recunoscute rāga hinduse. Roussel trece dincolo de reprezentarea sonoră a Indiei: scopul său nu este crearea unei lucrări cu puternice sonorități orientale, ci evocarea impactului pe care întâlnirea cu această cultură l-a avut asupra creației sale. Situat la granița dintre orientările stilistice importante ale începutului de secol XX, Roussel încorporează influențe impresioniste, neo-clasice și post-romantice în structuri riguros construite, năzuind să creeze sonorități noi și neobișnuite.

Cuvinte cheie: Albert Roussel, orientalism, impresionism, India, rāga
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă