Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2019  
         
  Articol:   ASPECTE STILISTICE REFLECTATE ÎN LITURGHIA MODALĂ DE DAN VOICULESCU / STYLISTIC ASPECTS REFLECTED IN MODAL LITURGY BY DAN VOICULESCU.

Autori:  ELENA-LAURA GREAVU, ROXANA PEPELEA.
 
       
         
  Rezumat:  
Liturghia reprezintă pentru comunitatea creștin-ortodoxă momentul cu cele mai multe semnificaţii din cadrul slujbelor bisericeşti. Ca gen muzical, este abordat de un număr de compozitori români, mai ales după 1989, anul instalării democrației în România. Printre creatorii care se apropie de acest gen este şi Dan Voiculescu, care a compus Liturghia modală pentru voci egale în 1996, fiind dedicată lui Sigismund Toduță. În articolul de faţă este analizată această compoziție care se bazează pe scriitura modal-diatonică, în înveşmântări armonico-polifonice cu o tentă modală alternând cu pasaje la unison și în care linearitatea vocilor urmează modelul scriiturii palestriniene.

Cuvinte cheie: compozitorul Dan Voiculescu, religios, liturghie modală, polifonie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă