Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   VERDI ŞI WAGNER ÎN LONDRA VICTORIANĂ TIMPURIE: PUNCTUL DE VEDERE AL REVISTEI THE MUSICAL WORLD / VERDI AND WAGNER IN EARLY VICTORIAN LONDON: THE VIEWPOINT OF THE MUSICAL WORLD .

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Încă din 1844, Henry Fothergill Chorley, una dintre figurile cele mai autoritare ale jurnalismului victorian, a atras atenția asupra a doi compozitori tineri, Giuseppe Verdi și Richard Wagner, al căror succes recent nu a putut scăpa atenției criticului. Cu toate acestea, în timp ce operele lui Verdi - după premiera lucrării Ernani, la Teatrul Majestății Sale în 1845 - au avut reprezentaţii regulate la Londra de-a lungul deceniilor, operele lui Wagner nu au fost reprezentate până în 1870, prima reprezentaţie a unei lucrări dramatice wagneriene la Londra, fiind L’Olandese Dannato, alias Der Fliegende Holländer (Olandezul zburător). În ciuda acestei discrepanţe, în articolele revistelor The Times, The Musical World, The Athenaeum, The Sunday Times şi The Spectator, reproduse apoi în coloanele revistei The Musical World, între 1845 și 1855, ne arată măsura în care ambii compozitori au devenit subiecte ale unor critici severe. De la jumătatea anilor 1850 figura lui Wagner a fost conceptualizată pe baza unor factori care doar parţial depindeau de calitatea muzicii sale; cu toate acestea, modul în care scrierile lui controversate au interferat cu mediul muzical Victorian, au adus un beneficiu imaginii lui Verdi, el ajungând să fie un compozitor popular simpatizat şi acceptat ca fiind mult mai reconfortant.

Cuvinte-cheie: Verdi, Wagner, recepție de operă, jurnalism victorian

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă