Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   MODELELE GERMANE ALE MELODIILOR PROTESTANTE MAGHIARE DIN SECOLUL AL XVI-LEA / GERMAN PATTERN MELODIES OF THE 16TH CENTURY PROTESTANT HUNGARIAN HYMNS.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Apariţia melodiilor reformaţiei germane în Ungaria este evidentă şi motivată atât din punct de vedere teologic cât şi practic. Lucrarea nu face distincţie între Luther autorul de texte şi de melodii, precum şi între imnurile altor autori germani. Contrar cu opiniile general exprimate în zilele noastre, pe baza cărţii de cântări a lui Gálszécsi István şi Huszár Gál, lucrarea demonstrează că majoritatea cântărilor protestante maghiare din secolul al XVI-lea prezintă legături germane. În comparaţia melodiilor în limba maternă pot fi trase concluzii referitoare la origine doar pe baza apariţiei marcante a asemănărilor. Prin determinarea posibilelor surse germane proporţia cântărilor maghiare şi germane poate fi bine definite.

Cuvinte cheie: Luther, Huszár Gál, Gálszécsi István, cântări model germane, cântări gregoriene, traducere de cântări maghiare

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă