Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   ORGILE EPARHIEI REFORMATE DIN ERDŐVIDÉK – LUCRARE DE EXAMEN ASUPRA ISTORIEI ORGILOR – PARTEA I. / THE ORGANS OF THE REFORMED DIOCESE FROM ERDŐVIDÉK - EXAMINATION PAPER ABOUT THE HISTORY OF THE ORGANS- PART I .

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Când am ales subiectul cercetării mele, am fost ghidat de dorinţa de a cunoaşte şi de a analiza orgile, ca instrumente muzicale, precum şi de afecţiunea şi dragostea pentru tărâmul meu natal. M-am gândit că aş alege o temă şi un subiect de cercetare, mai puţin studiate până în prezent, şi care constituie o parte importantă din istoria zonei Erdővidék, şi a Eparhiei Reformate din Erdővidék. Mulţi cercetători au studiat deja orgile din Transilvania. Printre alţii şi Dávid István a publicat rezultate în acest sens. Prin lucrarea mea aş dori să completez această cercetare de mari dimensiuni, în special cu partea referitoare la bisericile reformate din Erdővidék, şi să corectez informaţiile false intervenite, confirmându-le cu date autentice. Dintre cele 17 congregaţiuni ale Eparhiei Reformate din Erdővidék 15 deţin orgi utilizabile sau ne-utilizabile. În bisericile congregaţiunilor din Miklósvár (Micloşoara) şi Vargyas (Vârghiş) nu există nici o orgă. Pe parcursul cercetării mele, am vizitat personal fiecare biserică reformată din Erdővidék, şi am examinat fiecare orgă după cunoştinţele mele cele mai bune, înregistrând datele lor. Am scris istoria orgilor bisericeşti pe baza informaţiilor găsite în arhivele fiecărei congregaţiuni – iar în absenţa acestora – pe baza considerentelor preoţilor. Pentru autenticitate, în multe locuri ale lucrării mele, am citat din documentele originale (jurnale, contracte), potrivit stilului şi compoziţiei epocii.

Cuvinte cheie: orgi, istorie, Eparhia Reformată, Erdővidék, Bardoc, Barót, Bibarcfalva, Bodos, Bölön

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă