Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   CÂNTĂRI DE POCĂINŢĂ ÎN PRACTICA BISERICII REFORMATE DIN TRANSILVANIA / HYMNS OF REPENTANCE IN THE WORSHIP PRACTICE OF THE REFORMED CHURCH OF TRANSYLVANIA.

Autori:  ÉVA PÉTER.
 
       
         
  Rezumat:  

Începând din secolul al XVIII-lea cântările de pocăinţă formează o categorie independentă în cadrul cărţilor de cântări. Acestea sunt folosite în timpul săptămânilor premergătoare sărbătorilor. Despre istoria acestor cântări avem două surse: cârţile de cântări tipărite în ultimele trei secole şi tradiţitia orală.Studiul prezintă în primul rând melodiile acestor cântări prin exemple muzicale, având în vedere provenienţa lor, analiza melodiilor, variantele lor din diferitele ediţii şi modul în care au fost păstrate în tradiţia orală.

Cuvinte cheie: cântări de pocăinţă, versiuni melodice, schimbări de note şi melodii, balade, funcţie originală

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă