Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA MUSICA - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   NOI CURENTE ÎN MUZICOLOGIA MODERNĂ. O DISCUŢIE CU PROFESORUL NICHOLAS COOK / NEW TRENDS IN MODERN MUSICOLOGY. A DISCUSSION WITH PROFESSOR NICHOLAS COOK.

Autori:  BIANCA ŢIPLEA TEMEŞ.
 
       
         
  Rezumat:  

Este muzicologia în zilele noastre o veritabilă Terra Nova sau doar o colecţie de relicve ştiinţifice? O putem considera ca fiind dotată corespunzător pentru a sonda realitatea noului fenomen muzical, dilatându-şi frontierele spre interdisciplinaritate? Ar fi indicat ca cercetătorii să aleagă drumul deschis de Schenker sau ar fi îndreptăţiţi să cucerească noi teritorii de cunoaştere? Mai confundăm partitura cu muzica însăşi, ignorăm încă interpretarea ca obiect de studiu? Dar despre reflexul de a ne centra interesul cu preponderenţă spre tradiţia muzicală occidentală; ar putea el fi înlăturat şi orientat spre o cercetare axată pe intersecţia culturilor? Este posibil ca toate aceste aspecte să coexiste, iar dacă da, atunci suntem capabili să adaptăm uneltele muzicologice la cerinţele prezentului? La toate aceste întrebări, dar şi la multe altele, profesorul Nicholas Cook de la Universitatea din Cambridge ne va oferi indicii şi ne invita să medităm asupra lor, analizând noile orientări ale muzicologiei moderne.

Cuvinte cheie: Muzicologie, interpretare, cercetare, proiecte colaborative, multidisciplinaritate, Ludomuzicologie, Universitatea din Cambridge

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă