Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   O.U.G. NR. 9/2009 PENTRU COMPLETAREA ART. 103 DIN ORDONANŢA DE URGENŢĂ A GUVERNULUI NR. 195/2002 PRIVIND CIRCULAŢIA PE DRUMURILE PUBLICE, O NORMĂ NECLARĂ ŞI ÎMPOTRIVA PREVEDERILOR CONVENŢIEI EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Apariţia unui act normativ nou şi modificarea unuia existent, trebuie să fie determinate de necesităţile pe care le relevă viaţa unui popor, în scopul implementării politicilor publice, pentru punerea în aplicare a soluţiilor de dezvoltare economică şi socială, precum şi pentru exercitarea autorităţii publice. Principiul menţionat nu se regăseşte în toate cazurile în modalitatea concretă de adoptare a noii legi, care poate fi consecinţa unor influenţe externe - necesitatea adaptării reglementărilor cu acquis-ul comunitar sau a unor interese pur interne. Adoptarea O.U.G. nr. 9/2009 pentru modificarea O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost justificată de legiuitor pe creşterea numărului de accidente de circulaţie ca urmare a cauzelor enumerate în nota de fundamentare, printre care şi obţinerea nelegală a permisului de conducere. A fost instituită ca atare măsura suspendării dreptului de a conduce autovehicule, care se dispune obligatoriu şi fără posibilitatea unei cenzurări din partea instanţei de judecată, ceea ce nu poate fi apreciat ca fiind în concordanţă cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi cu jurisprudenţa aferentă.

Cuvinte cheie: suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, prezumţie, proporţionalitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă