Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2014  
         
  Articol:   PENTRU O ISTORIE A VISELOR ROMÂNEŞTI: PROBLEME ALE CERCETĂRII, SURSE ŞI TIPOLOGIE / TOWARDS A HISTORY OF ROMANIAN DREAMS: RESEARCH PROBLEMS, SOURCES AND TYPOLOGY.

Autori:  SORIN MITU.
 
       
         
  Rezumat:   Pentru o istorie a viselor româneşti: probleme ale cercetării, surse şi tipologie. În acest studiu se propune constituirea unei onirologii istorice, un domeniu de studiu transdisciplinar, dedicat cercetării istoriei viselor. Este prezentat succint modul specific în care visul este abordat de psihologi, istorici literari şi specialişti în istoria religiilor, după care sunt discutate motivele pentru care istoricii s-au aplecat mai puţin asupra acestui subiect. Studiul propune şi o tipologie a viselor, pentru uzul cercetării, în funcţie de natura acestora şi de specificul surselor istorice care le menţionează. Potrivit acesteia, manifestările onirice se clasifică în: vise reale (1), vise ficţionale (2), reverii şi visuri în stare de veghe (3), vise interpretate (4), viziuni, halucinaţii şi vise induse (5).

Cuvinte-cheie: vise în istorie, vise în literatură, tipologia viselor, inter-pretarea viselor, onirologie istorică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă