Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   PRESA, IDEEA APARTENENŢEI GERMANE ŞI SAŞII TRANSILVĂNENI ÎN ANII 1860 / THE MEDIA, THE IDEA OF GERMAN AFFILIATION AND THE TRANSYLVANIAN SAXONS IN THE 1860S.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Presa, ideea apartenenţei germane şi saşii transilvăneni în anii 1860. Acest articol oferă o analiză a identităţii naţionale a saşilor ardeleni, la mijlocul secolului al XIX-lea. Pierderea statutului de naţiune privilegiată şi dobândirea statutului de minoritate în cadrul statului unitar maghiar a determinat elita intelectuală săsească să accentueze ideea apartenenţei saşilor la marea naţiune germană. Articolele din presa vremii exprimau aceste deziderate, Germania lui Otto von Bismarck fiind percepută ca un element protector. Ideea apartenenţei la naţiunea germană va marca destinul saşilor ardeleni până la emigrarea lor din Transilvania, la sfârşitul secolului al XX-lea.

Cuvinte-cheie: saşi, identitate, naţionalitate, minoritate, media, Germania, Transilvania, Ungaria 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă