Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1-2 din 2010  
         
  Articol:   DEZBATERI IDEOLOGICE ÎN CADRUL CONSFĂTUIRILOR DE LA MOSCOVA DIN 1957 ŞI 1960. PERSPECTIVE ROMÂNE, CHINEZE ŞI SOVIETICE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Întâlnirile de la Moscova ale reprezentanţilor Partidelor Comuniste şi Muncitoreşti din 1957 şi 1960 reprezintă un moment de cotitură în studiul rupturii sino-sovietice. În timpul întâlnirii de la Moscova din 1957, diferenţele sino-sovietice au avut o intensitate mai mică, obiecţiile chinezilor referinduse la probleme ca: tranziţia de la capitalism la socialism, problema războiului şi a păcii sau a coexistenţei paşnice. Poziţia moderata adoptata de Mao Zedong este explicabilă, ţinând cont de faptul că la acea vreme Republica Populară Chineză se bucura de un substanţial ajutor economic sovietic. Dar în timpul întâlnirilor din Moscova din 1960 (după retragerea experţilor sovieticii din China, în iulie) divergenţele sino-sovietice au degenerat într-o dezbatere largă asupra principiilor care vor ghida mişcarea internaţională comunistă. Aşadar ruptura sino-sovietică a devenit vizibilă, cele două partide antrenându-se într-o polemică pe marginea liniilor generale ale mişcării comuniste internaţionale. Cu privire la atitudinea factorilor decidenţi de la Bucureşti trebuie să spunem că poziţia lor a fost identică cu cea asumată de către liderii de la Kremlin.

Cuvinte cheie: marxismul, revizionismul, dogmatismul, comunismul, ruptura sino-sovietică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă