Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1-2 din 2010  
         
  Articol:   TRANSILVANISMUL ÎN PRESA CULTURALĂ ROMÂNEASCĂ DINTRE CELE DOUĂ RĂZBOAIE.

Autori:  LIVIU MALIŢA.
 
       
         
  Rezumat:  Studiul este dedicat dezbaterilor şi colajelor din perioada interbelică cu privire la definirea indentităţii naţionale, în special definirea conceptului de transilvanism. Ideologia care le-a animat a fost în mare subliniată de polemica dintre reprezentanţii minorităţilor (maghiari, germani şi evrei) şi români, publicată în presa culturală. Cu toate că a urmărit cu minuţiozitate principalele direcţii ale acestor dezbateri, studiul focalizeaza două momente cruciale, 1928 şi 1933, când, din cauze diferite, acestea au fost incendiare.

Cuvinte cheie: ideologie, identitate naţională şi culturală, frontiere simbolice, autonomie, etnoregionalism, interculturalitate şi transculturalism
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă