Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2016  
         
  Articol:   TEMPLELE LUI DEUS INVICTUS SERAPIS LA SARMIZEGETUSA ȘI APOLLO LA TIBISCUM ȘI ÎMPĂRATUL CARACALLA / RELATIONSHIP OF TEMPLES OF DEUS INVICTUS SERAPIS AT SARMIZEGETUSA AND OF APOLLO AT TIBISCUM WITH EMPEROR CARACALLA.

Autori:  CORIOLAN HORAȚIU OPREANU.
 
       
         
  Rezumat:  Templele lui Deus Invictus Serapis la Sarmizegetusa și Apollo la Tibiscum și împăratul Caracalla. Autorul propune o altă întregire a inscripţiei de construcţie a templului lui Deus Invictus Serapis de la Sarmizegetusa, datând-o mai precis decât I. Piso (în 212-217), adică în 213 p. Chr., înainte de 8 octombrie, folosind ca anlogii trei plăci de construcţie de la Porolissum. În același timp, această inscripţie este pusă în legătură cu cea dedicată lui Apollo și Caracalla în templul de la Tibiscum, considerând că ambele au fost dedicate în același timp, sub guvernatorul L. Marius Perpetuus. Pe baza documentaţiei epigrafice, autorul propune o vizită a lui Septimius Severus, Caracalla și Geta la Tibiscum și Sarmizegetusa în 202 p. Chr, chiar dacă aceasta nu este menţionată de sursele scrise. Apoi discută călătoria lui Caracalla la Dunăre în 213 p. Chr., în timp ce mergea spre Orient. Concluzia autorului este că nu a avut timp suficient pentru a traversa Dacia până la Porolissum, de la 8 octombrie când s-a încheiat expeditio Germanica până la 17 decembrie 213, când este prezent la Nicomedia. Singura călătorie acceptabilă este la Drobeta și posibil până la fanum-ul lui Apollo de la Tibiscum. Toate inscripţiile din 213 nu dovedesc faptul că împăratul a vizitat Dacia, ci dorinţa provincialilor din Dacia de a primi aceleași privilegii ca cei din Pannonia și Moesia și disponibilitatea comunităţilor și soldaţilor de a-l primi pe împărat pentru a obţine avantaje. Pentru acest motiv, peste tot în Dacia, au fost făcute pregătiri masive în așteptarea vizitei imperiale, care pentru mulţi nu s-a mai petrecut.

Cuvinte cheie: Dacia, Serapis, Apollo, temple, Caracalla
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă