Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   CONVENTURILE MENDICANTE CA LOCURI DE GĂZDUIRE A DIETELOR ÎN UNGARIA MEDIEVALĂ. O PUNERE DE PROBLEMĂ / MENDICANT FRIARIES AS HOSTS OF DIETS IN MEDIEVAL HUNGARY A SHORT OVERVIEW.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Conventurile mendicante ca locuri de găzduire a dietelor în Ungaria medievală. O punere de problemă. În acest articol îmi propun să combin istoria politică si topografia pentru a evidenţia un aspect mai puţin discutat al rolului jucat de dominicani şi franciscani în Ungaria între secolele XIII şi XVI şi anume, conventurile lor drept locuri de întîlnire a dietelor. În centrul regatului maghiar, la Buda şi Pesta, conventurile mendicante au găzduit de mai multe ori o parte a negocierilor referitoare la diete. Mai mult, cercetarea istorică a asociat frecvent conventurile franciscane de la Győr şi Szeged ca fiind locuri predilecte de găzduire a dietelor, cum s-a întâmplat cu cele ţinute în anii 1444, 1455, 1459 şi 1495. Mai recent, a fost de asemenea demonstrate că cel puţin o parte a lucrărilor dietei desfăşurate la Tata în anul 1510 a avut loc în conventul franciscanilor. Scopul acestui articol nu este doar acela de a analiza sursele scrise supravieţuite în legătură cu mai sus amintitele diete, ci şi acela de a atrage atenţia asupra rolului extrem de important jucat de conventurile mendicante în viaţa politică a regatului.

Cuvinte cheie: ordine mendicante, istorie politică, topografie, diete, franciscani, dominicani
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă