Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   BANCHETELE RELIGIOASE ÎN DACIA ROMANĂ. MĂRTURII EPIGRAFICE / I BANCHETTI RELIGIOSI NELLA DACIA ROMANA. TESTIMONIANZE EPIGRAFICHE.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Banchetele religioase în Dacia romană. Mărturii epigrafice. Scopul studiului nostru este analizarea inscripţiilor din Dacia care conţin referinţe despre banchete rituale, publice sau private. Informaţiile sunt puţine, dar nu trebuie neglijate. Inscripţiile latine atestă edificii de cult (temple, aedes) unde aveau loc ritualuri legate de banchetele religioase (apparatorium, într-un mithraeum de la Apulum, exedra, în acelaşi loc şi două culinae, în templul zeilor palmyreni şi în aedes fabrum de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa). În ceea ce priveşte ceremoniile publice este atestat doar un epulum Iovis în 23 mai. Ingredientele pentru un banchet sunt enumerate într-o listă de cumpărături dintr-o tăbliţă cerată de la Alburnus Maior, unde membrii unei asociaţii (collegium) au pregătit meniul pentru un banchet cu pâine, carne de oaie şi porc, vin şi legume.

Cuvinte cheie: banchet, ritual, epigrafie, meniu, tăbliţă cerată.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă