Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   PERSPECTIVE ASUPRA FENOMENULUI SACRIFICIULUI RITUAL, ASUPRA SACRALIZĂRII HRANEI ŞI ASUPRA CONVIVIALITĂŢII ÎN LUMEA CLASICĂ / PERSPECTIVES ON THE PHENOMENON OF RITUAL SACRIFICE, SACRALIZATION OF FOOD AND CONVIVIALITY IN THE CLASSICAL WORLD.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Perspective asupra fenomenului sacrificiului ritual, asupra sacralizării hranei şi asupra convivialităţii în lumea clasică. Scopul acestui articol este să ofere o trecere în revistă a bibliografiei moderne asupra banchetelor rituale şi a sacrificiilor. În acest scop sunt prezentate exemple oferite de sursele literare antice şi de arheologie pentru legătura între banchete, ritual şi sacrificiu în antichitatea clasică. Rolul central al sacrificiilor constă în capacitatea lor sacralizantă de a transforma hrana comună într-una divină. Banchetul se află la epicentrul vieţii religioase şi este unul dintre cele mai importante elemente simbolice ale vieţii comunităţii, ca un instrument de coeziune şi expresie a apartenenţei la un grup. Şi exact aici se află importanţa sa. Ceea ce deosebeşte banchetul de orice hrană de zi cu zi este tocmai ritualul şi calitatea aparte a produsului consumat; este sacralizarea hranei şi valoarea simbolică a formei în care este consumată.

Cuvinte cheie: sacrificiu, convivialitate, banchete, ritual, sacralizare

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă