Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA - Ediţia nr.1 din 2014  
         
  Articol:   CONVIVIALITATE SACRĂ LA DUNĂREA DE JOS. CAZUL TEZAURULUI DE LA SÂNCRĂIENI / SACRED CONVIVIALITY IN THE LOWER DANUBE REGION. THE CASE OF THE SÂNCRĂIENI HOARD.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  Convivialitate sacră la Dunărea de Jos. Cazul tezaurului de la Sâncrăieni. Articolul analizează semnificaţiile practice şi simbolice ale tezaurului de argint descoperit la Sâncrăieni, în Transilvania răsăriteană. Inventarul recuperat constă dintr-un set specific de accesorii vestimentare, grupul de vase de băut diferite, două monede de argint şi un vas ceramic folosit probabil ca recipient. Analize precendente ale tezaurului au sugerat că vasele aparţineau unui ansamblu festiv acumulat de unul din şefii locali, iar depunerea poate să fi fost o ofrandă deosebit de somptuoasă. Însă analiza comparativă a contextului de descoperire, structura funcţională a ansamblului şi raporturile funcţionale şi structurale între acest tezaur şi altele de la nord şi de la sud de Dunăre indică faptul că tezaurul e mai probabil legat de funcţia socială, statutul şi identitatea unei preotese; vasele seamănă cu cele folosite în ritualuri. Astfel, ansamblul îngropat este rezultatul unei practici comemorative prin care simbolurile materiale legate de identitatea socială a preotesei decedate au fost îngropate pentru a fi transferate într-o altă lume. Vasele de băut din argint pot să fi fost selectate, aduse şi oferite de un număr de indivizi ca parte a unui ritual de despărţire, ceea ce poate să fi contribuit la rîndul său la reiterarea legăturilor sociale dintre participanţi.

Cuvinte cheie: banchet funerar, comemorare, tezaur de argint, Dacia, identitate.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă