Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   ADAPTAREA TEATRALĂ DIN TRECUT ŞI PÂNĂ ASTĂZI, PENTRU O ABORDARE ISTORICĂ / L’ADAPTATION THÉÂTRALE D’HIER À AUJOURD’HUI, POUR UNE APPROCHE HISTORIQUE.

Autori:  ARMELLE HESSE-WEBER.
 
       
         
  Rezumat:  Adaptarea teatrală din trecut şi până astăzi, pentru o abordare istorică. Adaptarea este un fenomen vechi, o practică culturală de o mare varietate şi care implementează operaţiuni cu mult mai complexe decât cele pe care recentele studii teoretice (din semiotică, psiholingivistică, genetică etc.) s-au obişnuit să le sublinieze. În această lucrare, vom adopta o perspectivă istorică pentru a înţelege fenomenul adaptării teatrale de astăzi, prin prisma evoluţiei sale. Această rapidă survolare va trasa marile mişcări care au determinat această parctică de-a lungul secolelor, ajungând astfel la originile fenomenului. Vom arăta că definiţia adaptării, forma sa, producerea sa şi motivaţiile autorilor săi se încadrează în nişte parametri variabili, dependenţi de contextul istoric, social şi cultural. Foarte mult timp în competiţie cu pura imitaţie, adaptarea s-a distanţat, treptat, de textul-sursă, încurajând creativitatea autorului. Ea a ajutat astfel secolul XIX să reînnoiască teatrul şi a contribuit la interogarea legilor şi a limitelor acestui gen. Datorită faptului că pune sub semnul întrebării actul creativ, dând mână liberă regizorului, adaptarea a afost mult timp considerată responsabilă pentru criza teatrului contemporan şi a autorului. Ceea ce nu îi ia nimic din vitalitatea sa de astăzi.

Cuvinte-cheie: practica adaptării, adaptare teatrală; rescriere, genuri dramatice, istoria teatrului
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă