Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2017  
         
  Articol:   CONSIMȚĂMÂNTUL INFORMAT SAU PREZUMAT ÎN DONAREA DE ORGANE: CADRUL LEGAL DIN FRANȚA ȘI ROMÂNIA / INFORMED OR PRESUMED CONSENT IN ORGAN DONATION: FRANCE AND ROMANIA LEGAL FRAMEWORK.

Autori:  SÉLIM BENYELLES, MARIA ALUAȘ.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: https://doi.org/10.24193/subbbioethica.2017.08

Published Online: 2017-12-25
Published Print: 2017-12-25

FULL PDF

Realizarea consimțământului cu privire la donarea sau primirea de organe este unul dintre cele mai dezbătute teme în materie. Când organele urmează să fie prelevate de la donatori decedați întrebările apar cu privire la felul consimțământului: informat sau prezumat? Când donatorii sunt vii consimțământul trebuie să fie explicit, în mod obligator, însă aici apar dileme etice relative la realizarea efectivă a acestuia: era donatorul pe deplin informat, era donatorul liber să aleagă, mai ales atunci când primitorul este un membru de familie sau cineva apropiat. Prin urmare a deschide dezbaterea cu privire la consimțământ atunci când avem de a face cu donatori de organe, vii sau decedați este un demers complex, care ridică multe întrebări și dă puține soluții. Acest articol prezintă o analiză comparată a reglementărilor legale din Franța și din România privind tipurile de consimțământ la donarea de organe. Autorii arată care sunt asemănările și deosebirile dintre cele două reglementări, punând accent pe datele care vin din zona transplului de rinichi, considerat a fi organul pilot în materie de transplant și un miracol al secolului al XX-lea.

Cuvinte cheie: Consimțământ Informat, Consimțământ prezumat, Donare de Organe, Transplant, Aspecte Legale.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă