STUDIA HISTORIA

ISTORIC STUDIA HISTORIA

 

Studia Universitatis Babeş-Bolyai Historia apare din anul 1956, ca serie a publicaţiei cu mai mai multe ramificaţii editată sub egida Universitatea din Cluj. Cu o frecvenţă de anuar la început (până în anul 1962 şi apoi, din nou, din 1974), a devenit bianuală din 1990. Este revista cu cea mai lungă periodicitate a istoricilor din Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB.


De-a lungul celor peste cinci decenii de apariţie neîntreruptă, Studia UBB Historia a promovat consecvent un standard profesional ridicat şi o problematică istoriografică inovatoare din punct de vedere tematic şi metodologic, convergentă istoriei generale şi naţionale. Teme de istorie antică, medievală, modernă şi contemporană, contribuţii din sfera istoriei sociale, istoriei instituţiilor, istoriei mentalităţior, istoriei imaginarului colectiv, istoriei istoriografiei, istoriei ideilor şi a vieţii intelectuale, istoriei vieţii religioase, istoriei comunismului sau a noii istorii culturale, dar şi dezbateri despre statutul actual al istoricului şi-au găsit loc în paginile periodicului, marcând evoluţia cunoaşterii în domeniu.

La conducerea seriei Historia s-au aflat personalităţi ale comunităţii academice din Cluj (Constantin Daicoviciu, Nicolae Lascu, Ştefan Pascu, Camil Mureşan, Nicolae Edroiu), iar colegiul editorial al revistei a cuprins mereu istorici importanţi din România şi din străinătate. Încă de la început, revista s-a arătat interesată atât de atragerea contribuţiilor specialiştilor consacraţi, cât şi de promovarea tinerilor cercetători, plasându-se astfel în strânsă relaţie cu procesul didactic universitar. A găzduit, programatic, nu doar componenţi ai şcolii clujene, ci şi istorici din alte centre, pentru a mijloci un dialog profesional larg şi a spori relevanţa ştiinţifică a numerelor sale. Revista şi-a câştigat astfel un bun renume în mediile academice interne şi internaţionale, devenind o marcă prestigioasă a Universităţii Babeş-Bolyai. Prima bază de date internaţională în care a fost inclusă e CEEOL (unde apar numerele sale începând cu anul 1996).