Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA%20ORTHODOXA - Ediţia nr.2 din 2009  
         
  Articol:   LE CANON DES ÉCRITURES : GENÈSE ET STATUT DE LA BIBLE CHRÉTIENNE / CANONUL SCRIPTURILOR: GENEZA ŞI STATUTUL BIBLIEI CREŞTINE.

Autori:  YVES-MARIE BLANCHARD.
 
       
         
  Rezumat:  Trebuie să recunoaştem astăzi că creştinismul mereu s-a prezentat sub forma unei multitudini de comunităţi şi moduri de trăire a cuvântului lui Hristos. Această pluralitate apare ca o caracteristică esenţială, de la bun început a Bisericii. Chiar Scripturile canonice, aşa cum le ştim astăzi, vorbesc despre diverse surse şi medii care le-a produs. Literatura apocrifă a fost, pentru o perioadă lungă de timp, privită cu dispreţ, şi o parte importantă a acesteia a fost pierdută, din cauza conţinutului său eretic. Acest articol este o pledoarie în sensul unei re-evaluări a atitudinii noastre faţă de aceste documente. Nu numai ele reprezintă o parte din cele mai vechi istoria creştinismului, dar ele ajuta, de asemenea ne să înţelegem procesul de scriere a Noului Testament Nou astăzi.

Cuvinte-cheie: Scriptură, canon, pluralitate, literatura apocrifă, re-evaluare
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă